С молебен в храма "Света Неделя“ в Стария Пловдив започнаха честванията по повод 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм "Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение "Петко Каравелов“ Пловдив.  

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Присъстват председателя на Общинския съвет Александър Държиков, Стефан Стоянов и лица от политическите партии на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и БСП.