Най-сетне започна ремонтът на Концертна зала в Пловдив. Новината потвърди за "Фокус" директорът на Опера Пловдив Нина Найденова. От институцията ще дадат подробности на брифинг в четвъртък.

Днес вече са поставени заграждения около сградата и се подготвят помещенията за дългоочаквания ремонт. 

Припомняме, че в края на 2023 година община Пловдив получи финансиране за енергийно обновяване на сградата на бившия партиен дом по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Ремонтът на бившия партиен дом предвижда изпълнение на мерки за енергийна ефективност, касаещи фасадите, отоплението и изолацията. 

По проект след ремонта на Концертна зала трябва да бъде обновено и високото тяло.

Ремонтът на самата концертна зала предвижда реновиране на сценичното пространство, прилежащине трактове, изграждане на нова оркестрина и 4 подвижни сценични платформи. .

Изцяло ще бъдат реновирани всички гримьорни, репетиционни и други помещения за обслужващия състав, тоалетни за артистите и др. Изцяло ще бъде подменена вентилационната система. Ще се обновят множество акустични елементи. Седящите места ще бъдат претапицирани и с нови седалки. 

Настилките от масивния паркет в залата ще бъдат запазени, а във фоайето ще се поставят настилки от гранит. Стенописът на Ди Киро ще бъде реставриран и експониран, включително с подходящо осветление.

Промени ще има и по фасадата към площада, където ще бъде поставена голяма видеостена, която ще излъчва представленията на филхармонията. 

Стойността на ремонта е малко над 10 млн. лева без ДДС и трябва да продължи 360 календарни дни. Изпълнител е "Заечки“ ЕООД.