Общинските съветници от “Да, България" в Пловдив Веселина Александрова, Веселка Христамян и Борислав Матеев правят предложения за включване в бюджета, които пряко касаят пловдивчани.

Групата съветници на ПП-ДБ внесе предложения за включване в бюджета на Пловдив, разгледан на състоялите се днес общински комисии. Веселина Александрова поиска да бъде осъществена фитосанитарна оценка на дърветата в парковете "Лаута", "Отдих и култура", "Младежки хълм", "Бунарджика" и "Сахат тепе". Предложението е за 200 000 лева и има за цел да диагностицира състоянието на дърветата, които видимо не са в добро състояние и застрашават с унищожаване и здравите.

По думите на Александрова е необходимо първо да се направи оценка, а след това на база резултатите от нея да се извършат допълнителни действия за възстановяването на дърветата.

“Всички тези паркове са места, на които се разхождат хора. Дърветата са болни, поради което падат и застрашават човешки животи. Важно е да се погрижим за естествените бели дробове на Пловдив", заяви тя.

Александрова предлага също да се създаде фонд за възстановяване на сгради, паметници на културата, от Община Пловдив за сметка на собствениците. За целта трябва да бъдат отпуснати 200 000 лева от държавния бюджет.  “Законът предвижда в случаи, в които паметниците на културата са застрашени, а собствениците им бездействат, общините да могат да ги възстановяват за сметка на собствениците", допълни тя и даде за пример подобна процедура на Община Бургас от 2022 г. за спасяване на стари къщи.

Веселка Христамян предлага 20 000 лева да бъдат отпуснати за програма за осигуряване на GPS контрол като превенция на риска от загуба на ориентация, тревожно нисък личен самоконтрол на граждани на Пловдив, които страдат от алцхаймер, дементни състояния, психични и умствени разстройства без нужда от постоянен медицински контрол. Тя предлага да се отпуснат допълнителни 40 000 лева към съгласуваните 115 000 лева за финансово подпомагане на пловдивски граждани с репродуктивни проблеми. Също предлага и средства за дигитализиране на процесите в общинското здравеопазване и за въвеждане на прегледи за превенция и профилактика на жителите на общината чрез възможностите на телемедицина.

Борислав Матеев предлага да се създаде фонд за образователни и научни взаимодействия, една от чиито цели ще бъде да осигурява текуща допълнителна квалификация на медицинските сестри в детските училища и градини - мерки заложени в здравната стратегия на общината. За целта общинският бюджет трябва да задели 100 000 лв.