В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, в 12.00 часа в Заседателната зала на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов" се състоя церемония, на която кметът Костадин Димитров и председателят на Общински съвет Атанас Узунов връчиха отличието "Почетна значки на град Пловдив“ на 14 млади творци.

"Поздравявам ви с празника. Емоциите са приказни. По време на шествието видях очите на пловдивчани, които показваха, че това е нашият празник. Бъдете горди с постиженията си и продължавайте да творите и да се учите", каза градоначалникът в началото на празника, предаде репортер на "Фокус".

В препълнената зала и в присъствието на родители, близки, приятели, директори на училищата по изкуства, преподаватели, колеги, съученици и медии, "Почетна значка на град Пловдив“ първи получи диригентът и председател на Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев“ - Илиян Тиганев.

Втора по ред бе наградена пловдивската гордост - певицата и актриса Юлия Йорданова – Керана. Трета по ред, своята награда получи актрисата от Драматичен театър Пловдив - Климентина Фърцова. Възпитаничката на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Виктория Комитова от 11 клас, специалност "Анимация“, получи значката си четвърта. След нея своята почетна значка получи Виктор Костов – ученик в 12 клас, специалност "Цигулка“ в НУМТИ "Добрин Петков“.

Под бурните аплодисменти на присъстващите, своята награда получи 9-годишната Валентина Ванева от "Арт Войс център“, придружена от ръководителката, ментор и вокален педагог на най-добрата музикална школа в България - Руми Иванова. След нея наградата си получи Здравка Христозова - актриса и мениджър в Театър Хенд и фондация "Red nose“. Талантливата Диана Матова, възпитаник на НХГ "Цанко Лавренов“ Пловдив не успя да скрие емоциите си и се разплака от вълнение, получавайки своята почетна значка, което просълзи и голяма част от присъстващите в залата.

Девети по ред в церемонията по награждаване бе актьорът в Държавен куклен театър – Пловдив - Велизар Евтимов. Той използва случая да благодари на кмета Костадин Димитров за подкрепата за откриване на нова, допълнителна сцена на театъра в район Тракия, която ще отвори врати за малчуганите след ремонт. Десетият удостоен с отличието бе цигуларят Стефан Хубенов от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“. След него, престижните отличия бяха връчени на възпитаниците на НУМТИ "Добрин Петков“ - Аглея Канева и Александър Вичев.

Тринадесетата "Почетна значка на град Пловдив“ бе връчена на Белослава Ангелова -  актриса и певица, ученичка в СУ “П. Кр. Яворов" и част от театрална школа “Червени Носове" към театър “Хенд". Последният награден, 18-годишният Радо Игнатов е също актьор в театрална школа "Червени носове" към театър "Хенд" и възпитаник на НХГ "Цанко Лавренов"- Пловдив. Церемонията завърши с обща снимка на наградените, както и с множество фотографии с близки и приятели.   

Решението за удостояването бе взето на последната сесия на Общински съвет - Пловдив с пълно единодушие и се случи по инициатива на група общински съветници. Почетната значка на град Пловдив изобразява герба и знамето на града. Удостояването с това престижно отличие става след ,ешение на Общински съвет – Пловдив.

С него се отличават български и чуждестранни граждани и юридически лица, имащи заслуги в изпълнението на своя граждански и служебен дълг, с принос в развитието на града. Носителят на почетната значка на град Пловдив се записва в специална книга, съхранявана в Пловдивския общински съвет.