Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков в изпълнение на решение №103, взето с протокол №8 от 27.04.2023г. на Общински съвет връчи отличията "Почетен знак на град Пловдив" на ректорите на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, на Аграрен университет - Пловдив проф. д-р Христина Янчева, на Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и Университетът по хранителни технологии – Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов. Церемонията по награждаването се състоя в актовата зала на Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" и бе част от честванията по случай 24-ти май - Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Днес за мен е особено щастлив ден, защото имам честа да връча високото отличие "Почетен знак на град на Пловдив" на четирима изтъкнати представители на академичната общност в Пловдив. Ректорите проф. д-р Марияна Мурджева, проф. д-р Христина Янчева, проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, проф. д-р инж. Моллов отдавна са приели за лична мисия да помагат на своя град не само в посока високото качество на образование, което предлагат управляваните от тях университети, привличайки хиляди студенти да се обучават в Пловдив. Те са активен партньор на местното самоуправление, включвайки своя експертен потенциал в проекти, които имат добавена стойност за Пловдив.", заяви в своето слово инж. Държиков.

"Благодаря за високото отличие, което е признание за работата ни. За мен винаги е било мисия Медицински университет да се развива и да върви напред, но в същото време да помагаме за развитието на нашия град чрез включването ни редицата културни и социални инициативи на общината и общински съвет", заяви от своя страна проф. Мурджева при получаването на отличието.

"За мен е голяма чест да получа това отличие. То е признание за свършеното през годините в посока интегрирането на Пловдив в европейското образователно пространство", заяви от своя страна проф. Янчева при получаването на отличието.

"Всички вие сте в сърцето ми. Спомням си ония миг, в който кметът ни събра и каза, че сега ние ректорите ще бъдем обединени и ние наистина сме обединени. Обръщам се към колегите от основното и средно образование - без вас ние в университета сме нищо. Благодаря ви за всичко", заяви от своя страна проф. Шекерджиева-Новак при получаването на отличието.

"Преди всичко Честит празник. Днес е най-хубавият ден. Успехите на университета се дължат не само на мен, а и на целия ми екип и използвам тази висока трибуна да изкажа своята благодарност към тях. Благодаря за отличието, за мен е висока чест", заяви от своя страна проф. Моллов при получаването на отличието.

Кметът на града Здравко Димитров в изпълнение на решение №119, взето с протокол №9 от 18.05.2023г. връчи отличието "Почетна значка на град Пловдив", с което бяха удостоени директори на училища и детски градини и учители в училища и детски градини. Зам.-кметът Стефан Стоянов награди с грамота и парична награда млади учители в детските градини и училищата в града.