С церемония по връчване на отличието "Доктор хонорис кауза" на в. "Пловдивски университет" на грузинския поет Роберт Месхи днес стартира шестото издание на Международния фестивал на поезията "ОРФЕЙ" – Пловдив 2023.

Събитието е от 17.30 часа, 10 май, в 7 аудитория на ПУ "Паисий Хилендарски" (Ректорат). Ще бъде промотирана и току-що излязлата в Тбилиси билингва книга със стихове на Роберт Месхи и пловдивския поет Тильо Тилев.

На 11 май, четвъртък, от 18 часа в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е официалното откриване на МФП "Орфей" с участието на 10 поети от 8 страни. То ще е с четене на поезия на роден език от всеки от участниците и превод на български. Специално видеообращение към фестивала с благодарност за българската подкрепа за Украйна – от украинската поетеса Юлия Бережко-Каминска.

На 12 май, петък, от 17 часа отново в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще се състои писателски форум Ars poetica – разговор за поетическото изкуство и орфизма между участниците във фестивала с ученици от хуманитарни гимназии и студенти от ПУ "П. Хилендарски". Веднага след това – от 18 часа, е церемонията по награждаването на призьорите на шестото издание на фестивала и заключителното четене.

Тази година Голямата награда "Орфей" за изключителни достижения в поезията е за пловдивския поет Йордан Велчев. Кои са другите отличени – в петък, 18 ч., Малка базилика на Пловдив.

Всички събития са с вход свободен, а на място ще се раздават мултиезичните издания на фестивала.

Партньори на Орфей - Пловдив тази година са Чешкият и Словашкият културни центрове, ПУ "Паисий Хилендарски", хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и Езикова гимназия "Пловдив".

МФП ОРФЕЙ - ПЛОВДИВ 2023 е творчески продукт на фондация Пловдив ЛИК, подкрепен от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.