По повод Световния ден за борба със затлъстяването 4 март в България се провежда национална здравно-информационна кампания "Друга гледна точка – да поговорим за затлъстяването“. Кампанията е част от инициативата на Световното дружество на затлъстяването и се провежда успоредно в държави от целия свят. Тя има за цел да повиши обществената осведоменост по въпросите за наднорменото тегло, затлъстяването и свързаните с него здравословно хранене, спортна активност и рискови фактори за здравето. Градовете, в които ще бъде проведена кампанията са: София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен.

Кампанията за отбелязване на 4 Март 2023 Световния ден за борба със затлъстяването се провежда по инициатива на Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и OMRON България, съвместно с Асоциация на студентите по медицина в България, офис на СЗО България, Българска лига по хипертония, Фитнес и лайфстайл клубове Pulse, NovoNordisk България и партньори.

По време на събитията ще бъдат дадени широк спектър от информация и препоръки за подобряване на здравните показатели, методика за разпознаване на социалните и здравни аспекти на заболяването. Всички присъстващи ще имат възможност да направят измерване на BMI, тегло, мускулна маса и телесни мазнини с импеданс боди монитор и артериално налягане с детекция на Предсърдно мъждене, като рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти с подкрепата на OMRON България.

Кампания има за цел също да насочи общественото и медийно внимание за активни действия и призив към националните правителства за предприемане на ефективни и решителни действия срещу затлъстяването чрез национални планове и стратегии. Това изисква правителствена политика с действия, обхващащи превенция и управление, обединяващи различни сектори от здравеопазване и образование до околна среда и социална политика и насочени към всички възрасти и общности.