Националната асоциация на председателите на общински съвети отчита дейността си за 2022 година. Това се случва днес в Пловдив, където над 100 ръководители на местни парламенти от цялата страна се събраха на 21-тото си Общо събрание на НАПОС-РБ.  На форума освен отчет за работата на Управителния съвет и отчет за работата на Контролния съвет, ще бъде приет и годишния финансов отчет за изминалата 2022 г.  и ще бъде обсъден и приет бюджета за настоящата година, информира кореспондент на "Фокус".

Сред основните задачи, които НАПОС-РБ си постави за изпълнение през изминалата отчетна година са активното участие на асоциацията в законотворческия процес на Народно събрание по закони, касаещи местните власти, както и повишаване капацитета на местните парламенти и техните председатели в най–важните сфери на местното самоуправление. Сдружението работи по сериозни обществени каузи. Една от идеите, които се стреми да реализира е децентрализацията – финансова и институционална. Към настоящия момент в НАПОС-РБ, която е учредена именно в Пловдив през 2004г.,  членуват 192 председатели на Общински съвети, като броят им ежегодно се повишава.

Приветствие от името на община Пловдив към участниците в Общото събрание поднесе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

"Горд съм, че точно в Пловдив на 16-ти юли 2004 година е учредена Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в РБългария. Подписи под учредителния акт тогава са положили 51 действащи председатели на Общински съвети в РБългария. В момента в НАПОС  членуват 192 председатели на Общински съвети. 

Това е изключителен успех и той се дължи само и единствено на вас, уважаеми госпожи и господа председатели! На вашата неуморна работа, огромни усилия, на смисъла и мъдростта, които вложихте в гръбнака на асоциацията. За изминалите 18 години, (през юли ще станат 19), Асоциацията се утвърди като авторитетна неправителствена организация в областта на местното самоуправление. Тя е истинска сила, конструктивен партньор, активен участник във всички важни обществени процеси, при това във всички сфери на нашия живот и в подкрепа на местните власти и общинските съвети.

Безспорно постижение на Асоциацията е и това, че работи толкова активно за засилване на взаимовръзките между общинските съвети от цялата страна. Защото всички знаем - само заедно сме сила! "Съединението прави силата“ – пише и на входа на една от най-важните обществени сгради в България. На вас се дължи непрекъснатото повишаване на административния капацитет, както и непрекъснатото внедряването на добри практики в местното самоуправление.  Особено ценно е това, че НАПОС работи неуморно за разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него.  А вие, госпожи и господа, сте лицето, избрани сте да бъдете "първи сред първите“, да сте пример, вдъхновение, стожер на мира и разбирателството и да водите другите към добруване. Затова, ден след най-светлия християнски празник - Великден, ви пожелавам здраве и благоденствие и нека всяко добро дело, за което се борите и работите, да бъде увенчано с успех! В името на хората, които са ви избрали и с България в сърцето!", каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов и като пожела ползотворна работа на Общото събрание на НАПОС.

От трибуната на високия форум приветствие поднесоха инж. Александър Държиков – председател на Общински съвет – Пловдив, Никола Белишки – член на УС на НСОРБ и кмет на община Панагюрище и проф. д-р Андрей Захариев – почетен член на НАПОС и бивш член на УС на НАПОС. Сред гостите на първи ред в залата бяха почетни членове на организацията - бивши председатели на ОбС и бивши членове на УС на асоциацията, сред които и Савина Петкова – бивш член на УС на НАПОС.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки, член на УС на НСОРБ, прочете и поздравителен адрес от името на НСОРБ с председател на УС Данаил Панов - кмет на Велико Търново и Силвия Георгиева – изп. директор на НСОРБ.

Работата на Общото събрание продължава и в момента, като се очаква да приключи късно вечерта.