В заседателната зала на Община Пловдив се проведе заключителната пресконференция по проект "Общностен център за деца и семейства - Пловдив“, който се изпълнява на основание Договор №BG05М9ОР001-2.004- 0056-С01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРЧР 2014 – 2020г., сключен с Министерството на труда и социалната политика.

Целта на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата чрез интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включващи деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. Отчетът направиха заместник-кметът Георги Титюков и ръководителят на проекта Веселина Ботева, предаде репортер на "Фокус".

Работата по проекта приключва до края на месеца и от 1 юли става делегирана държавна дейност, с целия пакет услуги, с държавно финансиране и с подкрепата на община Пловдив, съобщи Ботева. 

В последните години се наблюдава увеличаване на случаите на увреждания. Търсенето се увеличава и пред нас стои предизвикателството да сме още по-отворени и да надграждаме, каза тя. 

В общностния център в помощ на децата с увреждания са ангажирани медицински екипи и социални работници, които ежедневно са полагали усилия за тях.

Друго направление по проекта е било насочено към индивидуална педагогическа дейност за деца с увреждания като извънкласни занимания. 

За бъдещите първокласници с трудности в образованието през 2017, 2018 и 2019 да организирани двумесечни летни училища, за да им се даде равен старт с останалите деца. Заради ковид пандемията тази дейност обаче е била прекратена през 2020 г. 

Екипът по проекта ще направи пълен отчет за услугите и ефекта върху участниците в процеса. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!