Ремонтът на Дондуковата градина в Пловдив върви с добри темпове, съобщи за "Фокус" кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Реконструкцията на първия в България обществен парк, обявен за паметник на парковото изкуство, започна в началото на април. За това време строителите успяха да демонтират всички пейки, кошчета, бетонни елементи, настилката от алеите. В момента се разбива бетона на старите водни огледала по главната алея, които се премахват напълно.

Двете детски площадки, които преди бяха на различни места, ще бъдат обединени една до друга. За новото детско пространство вече е излята бетоновата основа, а на по-късен етап ще се доставят и съоръженията за игра.

"Тротоарът на улица "Бетовен" откъм градината ще бъде ремонтиран и пуснат за движение. Едновременно с това ще пуснем и детската площадка, защото в радиус от 300-400 метра няма други детски площадки и децата няма къде да играят" - каза Стаменов.

В процес на строителство е новият фонтан на площадчето до дома на младоженците. Подложката и арматурата за него вече са направени, а в началото на следващата седмица ще се излее бетона. След това трябва да изчака технологичното време от 20-тина дни и ще продължи изграждането на водната атракция. Паралелно с това се работи и по напоителната система.

Реконструкцията на Дондуковата градина се "Консорциум Дондукова градина" с водещ партньор фирма "Рестстрой" за реконструкцията на парка и "Драгиев и ко" за контактната зона. Проектът е одобрен и съгласуван с НИНКН.

Концепцията предвижда възстановяване на градината от по-стар период, близък до първоначалния й вид. Ще се отстранят нетипичните архитектурни и композиционни елементи, внесени при реконструкцията от 1978 г., ще се махнат правоъгълните ниши и клоцове, а алеите ще се изправят. В пресечната точка на голямото кръгово пространство е ситуиран фонтан с динамичен воден ефект и осветление, около който ще има тревна площ. 

Двете второстепенни алеи от кметството и от ул. "Софроний Врачански" се запазват. Възстановява се второто по-малко кръгово пространство и в центъра му ще се монтира метална решетка с надпис "1878" - годината на създаване на градината. Основното допълнение в актуализирания проект е ситуирането на павилион с лека остъклена метална конструкция - оранжериен тип и ажурна предпазна ограда. 

За реконструкция, озеленяване, паркоустройство и благоустройство на Дондуковата градина са осигурени общо 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. заем от Фонда за устройчиви градове и 700 000 лв. собствени бюджетни средства и/или средства от държавния бюджет.