Камионите с хартиените бюлетини за изборите на 2 април пристигнаха в областната администрация на Пловдив малко преди 12 часа днес. Заедно с тях са доставени и телефонните устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден, предаде репортер на "Фокус"

Бюлетините се транспортират с камион със специални пломби, които бяха свалени в присъствието на главния секретар на областна администрация Георги Янев и председателите на 16 и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев.

"Има нововъведения, свързани с видеонаблюдението, вече стана ясно, че не всяка бюлетина ще се снима. По-деликатният момент е свързан с усложнения протокол и тук е важно правилно да се установи резултата от гласуването и правилно да се нанесе в протокола. Съветваме комисиите да тренират като ползват онлайн формата" - коментира Сухоруков.

Радунчев допълни, че в момента се провеждат обученията на членовете на секционните комисии, по време на които се обръща специално внимание как да се справят с проблема. "Протоколът е 18 страници, заради многото партии и коалиции и големия брой преференции. Обръщаме повече внимание върху следизборния ден, попълването на протоколите, видеонаблюдението и новите неща в тези избори" - каза председателят на 17 РИК.

За 16 МИР Пловдив град са предназначени 308 000 броя хартиени бюлетини, а за 17 МИР Пловдив област - 290 000. С това количество се осигурява на 100% вота във всички избирателни секции. Освен това са доставени 983 записващи устройства за всяка една секция в двата избирателни района - 459 секции в града и 524 секции в областта. 

Дейностите по охраната при съхранението и ескорта до районните кметства и общините се осъществява от МВР.