Община Пловдив приключва успешно социален проект "Патронажна грижа+ Компонент 3", финансиран по ОПЧР, отчете на заключителна пресконференция в малката конферентна зала в ДК "Борис Христов" ръководителят Лилия Кичукова, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В рамките на проекта е предоставяна интегрирана здравно-социална услуга за подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастни хора и лица с увреждания и от уязвими групи, в това чисто лица, засегнати от COVID-19, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда.

Безвъзмездната финансова помощ е на стойност близо 1,5 милиона лева, като  здравно-социалната услуга са получили 563 възрастни, при капацитет 561 хора с увреждания или без увреждания, но с невъзможност за самооблужване. На потребителите са предоставяни различни услуги, сред които консултиране и извършване на ежедневни битови дейности като почистване, плащане на сметки, придружаване до лекарски кабинети и до други институции и т. н.

Създаден е специализиран екип от 80 човека, включващ медицински сестри, рехабилитатори и психолози, а ангажиментът към потребителите е до 2 часа на ден. "Хората са изключително доволни. Асистентите са ангажирани с готвене и чистене в домовете. Най-търсена е услугата рехабилитация. Нашите рехабилитатори ги вдигат на крака" - коментира Кичукова. 

Проектът "Патронажна грижа+ Компонент 3" приключва в края на тази седмица, но от 6 февруари започва новият "Грижа в дома", който е със същия характер и няма да има нито един ден прекъсване между двата проекта. 

По "Грижа в дома" през следващата една година ще се обслужват 1055 потребители от по-голям екип от 200 човека. Проектът надгражда досегашния и ще предлага услуги в зависимост от потребностите на възрастните хора. Финансирането отново е по ОПЧР и е на стойност 5.5 милиона лева. 

Тъй като екипът ще е по-голям, ще е възможно ангажиментът в дома на потребителя да е по-дълъг като време, по 4-5-6 часа на ден. Определянето на времетраенето на помощта ще става на база оценка на нуждите. 

В момента се набират потребители и персонал. Заплащането на сътрудниците по социални дейности е 1350 лева, което по-високо от заплатата в общината. Психолозите ще получават 1450 лева, а рехабилитаторите и медицинските сестри 1500 лв. бруто. "Не всеки може да върши тази работа, това е признание, натоварват се с техните проблеми, ходят в събота и неделя" - каза Лилия Кичукова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!