На 13 декември от 18.00 ч. е откриването на изложбата на Посолството на ИР Иран – София и Регионален етнографски музей – Пловдив "Магията на иранското изкуство и занаяти“, която ще бъде представена за първи път пред публика.

Ще бъдат показани различни произведения на иранското занаятчийско изкуство и уникални експонати, съобщиха от културната институция. Тази година се навършват и 125 години дипломатически и 70 години културни отношения между България и Иран.

В изложбата са представени различни образци на иранското изкуство - наследство на хилядолетната иранска цивилизация. Произведенията на майсторите разкриват самобитната красота на иранското изкуство и ни привличат с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура.

Посетителите на музея ще могат да се докоснат до образците на древните ирански изкуства и традиционните ирански занаяти, съхранени до днес: "каламзани“ - вид гравиране върху метал; "минакари“ - вид емайлиране; "хатамкари“ - инкрустация върху дърво и "персийски килими“.