Пловдивският окръжен съд призна за виновна подсъдимата по НОХД№780/2023 г. Мария Димитрова-Карахристева в това, че на 30.06.2021 г. в гр. Пловдив, на бул. "Пещерско шосе“ пред №156, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил "Волво ХЦ60“, е нарушила правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинила три средни телесни повреди на Петя Аргирова, като деянието е извършено на пешеходна пътека, поради което и на основание чл. 343 ал.3 пр. последно б.А пр.1 вр. ал.1 б. Б вр. чл. 342 ал.1 пр.3 вр. чл. 54 от НК я осъди на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, като я призна за невинна в това да е причинила средните телесни повреди умишлено, поради което я оправда по първоначално повдигнатото й обвинение по чл. 342 ал.3 б.Б пр. 1 от НК, както и за част от инкриминираните от прокуратурата нарушения на ЗДвП.

На основание чл. 66 ал.1 от НК Окръжният съд отложи изпълнението на така наложеното на подсъдимата Мария Димитрова-Карахристева наказание лишаване от свобода в размер на 2 години и 6 месеца с изпитателен срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в законна сила.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив лиши подсъдимата Мария Димитрова-Карахристева от право да управлява МПС за срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в законна сила.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.