Природонаучният музей в Пловдив открива на изложба по повод 100 години от рождението на Николай Боев.

Специален гост на откриването на изложбата ще бъде проф. Златозар Боев, български зоолог и палеонтолог, син на Николай Боев, който полага основите на палеоорнитологията като научно направление в България.

Изложбата ще бъде открита на 8 февруари 2023 г. от 18:00 часа в сградата на Регионален природонаучен музей - Пловдив.

Николай Боев е известен зоолог, орнитолог, учен на световно равнище, основоположник на изследването и опазването на природата и околната среда в България. Освен това той е сред първите илюстратори на научни издания у нас и автор на голям брой карикатури на учени от цял свят.

В изложбата са представени оригинални илюстрации, рисунки, проекти, както и табла с фотографии и кратка информация за живота, професионалния път и художествената дейност на Николай Боев.

По време на откриването на изложбата ще бъде представено ново издание на една от книгите на Николай Боев - "Докато пеят чучулигите".

Експозицията "100 години Николай Боев“ ще може да бъде разгледана от 8 февруари 2023 г. до 28 февруари 2023 г. в Регионален природонаучен музей - Пловдив. Куратор на изложбата е Христина Грозданова, главен уредник в РИМ - София. Изложбата се осъществява от РИМ-София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН  и ДАФНИ и благодарение на проф . Златозар Боев (син на Николай Боев и собственик на творбите).