На ул. "Кичево" 38 в район "Южен" беше открит третият дневен център за деца на бежанци от Украйна. На събитието присъстваха кметът Здравко Димитров, заместник-кметът Стефан Стоянов и Наталия Еллис от Фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън", предаде репортер на "Фокус".

"Възможности има, Пловдив е голям град, италианци откриват заводи, отварят се хотели и ресторанти. Всички набират хора - и българи, и украинци. В нашата фирма всички са смесени, т.е. националността няма значение, важно е човек да е професионалист. С нашата помощ и с подкрепа на различни институции в Пловдив са дошли две големи фирми - едната се занимава с металообработка и производство, а другата - със строителство. Тези хора са професионалисти на високо ниво, така че намериха работа много бързо" - заяви пред камерата ни Наталия Елис.

Около 40% от украинците са се интегрирали в българските условия. От 10 000 бежанци във втория дом има 130 украинци, които нямат възможност да плащат наем веднага. 

Кметът Здравко Димитров припомни, че в Пловдив беше създаден първият център за временно настаняване на украинци бежанци още в първите дни на започването на войната. "Номинирани сме за награда социална кохезия. Единствени сме в България. Това не може да не ни радва" - подчерта градоначалникът.

Номинацията е по инициативата "Иновации в политиката", прави се в Европейския съюз, участват почти всички държави, обясни заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. Тази година финалите са в полската столица Варшава. "Кандидатствахме с "Втори дом" и програмата, която развихме последната година за интегрирането и помощта към украинските бежанци. За радост бяхме избрани като един от десетте финалисти в категорията. Тази година само един български проект е финалист" - обясни Стоянов. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!