Окръжен съд Пловдив осъди Анка Михайлова, която бе подсъдима за това, че умишлено е умъртвила осиновеното си дете, на 8 години лишаване от свобода при първоначален общ режим, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Съдия Семкова уточни, че Михайлова е оправдана в частта, че умишлено е убила Севда.

Счетено бе, че Анка е нанесла съзнателно тежка телесна повреда на детето, която се изразява в тежка черепно мозъчна травма с кръвоизлив, но смъртта е настъпила по непредпазливост.

Михайлова е осъдена да заплати разноските по делото, които са в размер над 8 хиляди лева.

Съдът не промени вече наложената й мярка за неотклонение "задържане под стража", която е парична гаранция на стойност 3 хиляди лева.

Адвокат Будаков и Адвокат Харалампиев бяха категорични, че ще обжалват присъдата.

"Нашата теза е или случайно деяние, или по непредпазливост, само че при друг член от наказателния кодекс."

По-рано в зала представителя на държавното обвинение пожела 18 години затвор за Анка. Това тяхно желае бе контрирано от защитниците.

"Как ще застанеш срещу едно малко дете и ще го удариш в лицето? То е живо. То ще кресне и ще плаче. Мозъкът прави алогични неща при силен стрес. Знаете ли, Анка го е хапала и щипала, защото има поверие, че ако се ухапе кръвоизливът, от мозъка се отмества. Тя го е направила инстинктивно, за да помогне на детето. Не може да приемете, че тя е искала смъртта на това чакано дете."

Последните думи на Анка преди съда да се произнесе бяха:

"Искам да си остана вкъщи."

Припомняме, че Михайлова бе обвинена, че умишлено е умъртвила осиновената си дъщеря Севда в условие на домашно насилие през 2022 година.

Случаят стана известен, когато детето е било откарано в болница с черепно-мозъчна травма, изпаднало в кома и по-късно е починало.

Анка е осиновила детето, отглеждала го е и се е грижела за него. С времето жената започнала да проявява агресия към дъщеричката си. Причината била, че тя променя установения начин на живот на Михайлова и това е създало дискомфорт у нея.

На 23 септември 2022 Анка се ядосала от движенията на детето от стая в стая и започнало многократно да го хапе по тялото и да го дере с нокти, ударила го и с юмрук в лицето. По-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата.

Към онзи момент Анка не призна вината си и заради това процесът започна по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица пред Окръжен съд - Пловдив, за да се стигне до днешната присъда. 

Решението на Окръжен съд Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.