Община "Родопи“ ще бъде домакин на национална научна конференция "Левски в съвременния дигитален свят“- Нов прочит на делото и личността на Левски в светлината на сигурността, образованието и културно-историческото наследство. Събитието ще се проведе под патронажа на президента на Р България Румен Радев.

Научният форум се организира в партньорство със Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Висше училище по сигурност и икономика в Пловдив по повод 150-тата годишнина от гибелта на Апостола. Официалното откриване е на 2 март от 9:30 часа. Домакин на събитието е Висше училище по сигурност и икономика.

Конференцията ще събере на едно място представители на учебни заведения от цялата страна, носещи името на Васил Левски. Целта е да се насочи фокусът на образователните институции и младите хора към националната сигурност и държавното управление в контекста на делото на Апостола, да се акцентира на необходимостта от дигитализацията на културно-историческото наследство свързано с личността на Васил Левски, да се запознае аудиторията с шрифта по почерка на Левски в цялото му богатство.

Лектори ще бъдат проф. Трендафил Митев, политолог и историк, преподавател във ВУСИ и УНСС, гл. ас. д-р Милена Катошева от Института за етнология и фолклористика към БАН и Стефан Пеев -филолог, типограф и създател на дигиталния шрифт по почерка на Левски.

В рамките на конференцията е предвиден и дискусионен форум с участието на студенти от Висше училище по сигурност и икономика и ПУ "Паисий Хилендарски“.

В края на форума всяко учебно заведение, участник в конференцията, ще получи сертификат за участие и постер с мисъл на Левски, изписана с компютърен шрифт по почерка на Левски. Кметът на община "Родопи“ Павел Михайлов ще поднесе, като подарък специално подготвена флаш памет със сканирани протоколите от разпитите на Левски, личния му бележник и филм за намерените и запазени вещи на Апостола. Протоколите в дигитален вариант са предоставени на община "Родопи“ от личния архив на Бердж Джаникиян, за да бъдат дарени в помощ на образователния процес в часовете по история.

Организирането на национална конференция "Левски в съвременния дигитален свят“ се роди като естествено продължение на успешно реализиран регионален проект на Община "Родопи“, свързан с процеса на дигитализацията и внедряване на иновации в образованието, по повод 185-тата годишнина от рождението на великия българин. Големият интерес и добрият отзвук от събитието даде явен знак, че идеята трябва да бъде реализирана в по-голям мащаб.