В Пловдив официално бе открит Европейски цифров иновационен хъб "Тракия", чиято основна роля е да подпомага дигиталната трансформация и цифровата сигурност на общините и бизнеса в Южен централен район за планиране, предаде репортер на "Фокус"

Проектът ще се реализира в следващите три години с ръководната роля на Съюза за стопанска инициатива, който ще предоставя обучения и изпреварваща информация за всички европейски инвестиционни проекти, съобщи председателят на Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова. ЕЦИХ "Тракия" е съвместен проект между ССИ, Института по информационни и комуникационни технологии, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Българската асоциация по киберсигурност и Община Пловдив.

Един от приоритетите на служебното правителство е цифровата свързаност, но тя изисква надеждна кибер сигурност и екипът на Министерството на електронното управление постоянно работи в тази посока, посочи в приветствието си министърът на електронното управление Георги Тодоров

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов призова малките и средните предприятия да ползват услугите на ЕЦИХ "Тракия", за да наваксат изоставането в дигитализацията. Регионът се откроява като високотехнологичен и има 6.2% ръст на иновациите в Южен централен район, което е предпоставка за привличане на инвестиции и иновации от ново поколение, отбеляза той. 

"Активната икономическа среда нарежда Пловдив в топ 3 на икономическите центрове на България. За година икономиката на Пловдив е с брутен вътрешен продукт почти 10 милиарда лева и формира над половината от БВП на ЮЦР" - посочи конкретни данни заместник-министърът.

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов отправи приветствие от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Припомни, че община Пловдив стана пълноправен член на Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" след единодушно решение на Общинския съвет от февруари 2022 г.

Видео обръщение направи главният секретар на Европейската асоциация по кибер сигурност Луиджи Ребуфи. 

В рамките на събитието се провежда форум с два дискусионни панела: "ЕЦИХ "Тракия"- мост в публично-частното партньорство" и "Възможности за финансиране за дигитална трансформация и киберсигурност". 

Амбицията на Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" е да поведе към дигитална трансформация и мрежова сигурност общинските структури, малките и средни предприятия в южен централен район в България, както и да спомогне процеса по привличането на чуждестранни и национални инвестиции в индустриите с висока добавена стойност.

Ролята на ЕЦИХ "Тракия" е да се предостави на бизнеса и местната администрация иновативни цифрови решения и да ги интегрира в ежедневната им дейност. Нещо повече: той предоставя безвъзмездно гама от услуги за киберсигурност, достъп до финансиране, образование и нетуоркинг на всички заинтересовани страни със специален фокус върху МСП, дружества със средна пазарна капитализация и представители на местната власт.