С първа копка на реконструкцията и разширението на "Голямоконарско шосе" на територията на община Пловдив започна дългоочакваният ремонт на възловата пътна артерия. Строителните дейности ще се извършват от бул. "Дунав" до землищната граница с община Марица. На събитието присъстваха кметът Здравко Димитров, кметът на район "Северен" Стоян Алексиев, заместник-кметът Пламен Райчев, представителят на фирмата изпълнител инж. Паун Иванов, предаде репортер на "Фокус".

"Това е най-важният вход на Пловдив. Около 500 000 души на седмица минават оттук. Изключително натоварен вход. Отдавна трябваше да се направи, това е лицето на Пловдив, но Господ така е промислил - аз да го направя - да го започна и да го завърша. Така ще отговаря на един писач от вестник "Комсомолска искра" - пловдивчани ще получат нов път с велоалея, ще запазим дърветата, ще вдигнем тротоара – тези липички ще ги запазим, да са доволни "зелените", нов водопровод ще има. Ще влизаме по нов модерен път, каквото се случи на Асеновградско шосе. Фирмата е същата, вярвам на фирмата, всичко ще бъде в срок изпълнено и без забележки" - каза кметът Здравко Димитров.

Пътят е с дължина 1.4 километра, а широчината на лентите се запазва и остава в същия габарит, каза инж. Паун Иванов, представител на фирмата изпълнител "ИСА 2000". Ще бъдат подменени всички подземни комуникации - слаботокови, силнотокови, ВиК инсталации, ще има ново улично осветление, велоалея, тротоа
ри. Предвижда се озеленяване с нови над 400 дървета от различни видове, като само чинарите са над 300, както и напоителна система. 

В проекта е заложено да се направят две кръгови кръстовища. Срокът на изпълнение по договор е 650 дни, около 2 години. "Да се надяваме, че в края на тази година обектът ще бъде завършен, при осигурен финансов ресурс", допълни инж. Иванов. 

Парите са обекта са осигурени от служебното правителство, уточни кметът Здравко Димитров. Средствата за строително-монтажните работи са в размер на 18 милиона лева. Проектът е до община Марица, оттам нататък те трябва да направят отчуждаване на имоти на тяхна територия до магистралата и след това ще започне реализацията на втория етап.