Две нови подстанции с обща мощност 510 киловолта ще бъдат изградени в общините Раковски и "Марица", съобщи изпълнителният директор на ЕСО инж. Ангелин Цачев. В развитието на електропреносната мрежа в северната част на областта ще бъдат инвестирани над 70 милиона лева, което половината от общата стойност на проекта на ТИЗ, предава Plovdiv24.bg.

От ЕСО разчитат на съдействието на двете общини и на областния управител, за да може проектът да бъде реализиран в кратки срокове. Това от своя страна ще доведе до привличане на още инвеститори в икономическата зона. 

Изграждането на новите подстанции е част от проекта "Интегрирано, икономическо, устойчиво и ниско въглеродно развитие на "Тракия икономическа зона" и Южен централен регион". Концепцията за интегрирани териториални инвестиции е одобрена на първи етап от МРРБ. Нейната цел е развитие на целия Южен централен регион, а началото на този процес е очакваната и дълго подготвяната милиардна инвестиция в региона. Подготвя се посещение в края на месец март на потенциален инвеститор, с когото се водят дългогодишни разговори, каза изпълнителният директор на ТИЗ Пламен Панчев. 

В реализацията на проекта ще бъдат включени общините Пловдив, "Марица" и Куклен за осигуряване на необходимата ВиК и пътна инфраструктура. Партньор е и Професионалната гимназия по машиностроене, в която учениците учат по дуалната система. 

Целта на бизнеса, общинските администрации и училищата е да подготвят кадри и да задържат българите в родината.

"Пловдив има амбицията да реализира проекти в сектор образование, защото без умове икономическите зони няма да съществуват. Затова залагаме на професионалното образование" - каза заместник-кметът на Пловдив Владимир Темелков.

Колегата му от община "Марица" Николай Стаматов допълни, че заводите днес предлагат благоприятна обстановка и възможности за кариерно развитие. Според кмета на община Куклен Мария Белчева разкриването на нови предприятия е добър индикатор за потенциала на региона.

Голяма част от проекта "Интегрирано, икономическо, устойчиво и ниско въглеродно развитие на Тракия икономическа зона и Южен централен регион" ще бъде осъществена на територията на община Раковски.

"Има две нови предприятия в Куклен и 4 - в "Марица", на стойност около 250 милиона лева. Благодарение на инфраструктурата и на общата ни работа преговаряме за инвестиция от 1 милиард евро. Това може да се случи в следващите месеци" - каза директорът на ТИЗ Пламен Панчев.

Подробности гледайте в прикаченото видео!