След по-малко от две седмици отварят офертите за електронното таксуване в градския транспорт в Пловдив. Това  съобщи за Агенция "Фокус" Георги Стоилов, директор на ОП“Организация и контрол на транспорта“ към община Пловдив.

"След 7 месеца се надяваме, че ще имаме читав изпълнител, който ще го направи“, добави Стоилов.

По думите му, община Пловдив е започнала срещи още миналата година с всичките представени в България такива фирми. Поканени са били на разговор 4 по-големи фирми. Те са изразили готовност, поинтересували са се от съществуващите възможности. Общината е получила обратната информация от фирмите и на тази база е изготвила доклада за необходимост от надграждане на съществуващата сега система.  

"Очакваме и се надяваме те да подадат оферти“, каза Стоилов.

Според него, досега в България няма нито един град, в който системата за електронно таксуване да работи. Всички са в процес на сертифициране на системата им, но все още никой не е заработил. "Намерените начини да се разплаща не са точно по електронна система, а на базата на съществуващи варианти.

Идеята на община Пловдив е това да става през телефонни приложения, така както се практикува в повечето големи европейски градове, поясни Георги Стоилов.