Община Пловдив обяви обществена поръчка за спешно почистване на растителността от коритото на река Марица и осигуряване на нейната проводимост. Прогнозната стойност на дейностите е 1 250 000 лева без ДДС, а с данъка сумата става милион и половина. Заради необходимостта от незабавно действие е избрана процедурата "Договаряне без предварително обявление" и ще бъде подписан договор с фирма ПИМК, предаде репортер на "Фокус".

Процедурата става възможна след обявено от кмета Здравко Димитров частично бедствено положение от 30 септември заради състоянието на речното корито. 

Предмет на обществената поръчка е предприемане на спешни, неотложни и предаварийни работи с цел превенция на риска от наводнения чрез почистване на коритото на р. Марица от залесяване и замърсяване и осигуряване на нейната проводимост. 

С комисия назначена със заповед № 22ОА2144/15.09.2022 г. е установено наличие на компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на Марица на територията на гр. Пловдив и наличие на дървесни видове, които не позволяват безпрепятствено провеждане на високи води, което води до намалена проводимост на водите на реката във всичките й участъци на територията на гр. Пловдив.

В спешен порядък ще се почисти коритото в седем участъка, които са с намалена проводимост. Това е цялото протежение на реката на територията на Пловдив от  жп моста до заустването на река Пясъчник и преди съоръжението за завиряване Марица.

Темата за буйната растителност в река Марица и опасенията от евентуално наводнение стана повод за разправия в пловдивския общински съвет на заседанието на 30 септември. Тогава кметът Здравко Димитров заяви, че се надява да няма катаклизми. От градската администрация не са съобщавали да е обявявано частично бедствено положение.