Стартът на националната кауза и кампания "Да купим и дарим мобилни пунктове за кръводаряване в България" беше обявен в Пловдив от Районния център за трансфузионна хематология в партньорство със сдружение "Аз вярвам и помагам" и компанията за дооборудване "EMS", предава Plovdiv24.bg.

Миналата година със събрани средства единствено от дарения е закупен първия в България специализиран мобилен пункт за кръводаряване. Той е дарен през септември 2023 г. на кръвния център във Варна. 

"Каузата е добра. Ще помогнем на безвъзмездните доброволни кръводарители като идеята е да намалим роднинското кръводаряване" - коментира директорът на РЦТХ - Пловдив д-р Янко Янков.

Пловдивският кръвен център разполага с два мобилни пункта, като първият от 2008 г. и представлява модифициран автомобил. 

"Голяма част от хората не искат да кръводаряват, защото се притесняват от допълнителни зарази. В този нов пункт всичко ще бъде на високо хигиенно ниво" - гарантира създателят на благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" Владислав Николов.

Мобилният пункт с пълно модерно оборудва струва около 150 - 170 хиляди лева. Набирането на средства става чрез закупуване на продукти с кауза - например, солети с кауза, или по банков път. Досега 10 фирми са предложили свои продукти за кампанията, а до края на годината се очаква да бъдат привлечени около 100 фирми. Другият начин за набиране на дарения е паричен превод по банков път. 

От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е дарила 22 медицински апаратури, оборудване, техника, уникалната детска/неонатална линейка и първия в България специализиран мобилен пункт за кръводаряване.

Повече да кампанията вижте в прикаченото видео.