Изложбата "Медицината в Османската империя“ на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ беше открита в университетската спешна болница "Пирогов“, съобщиха от болничното заведение. Събитието бе открито от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. 

Изложбата представя най-интересните и важни моменти от историята на медицината в Османската империя. Разположени върху 15 табла могат да бъдат видени различни съчинения по темата, сред които преписи на "Наръчник по медицина“ на Исмаил ал-Джурджани, "Кратко изложение на канон на медицината на Ибн Сина“, в препис от Али бин Хазм ибн Нафис, преписи на "За тялото на човека и принципите и мерките за неговото опазване“ на Салих бин Насруллах ал-Халеби и други. 

Показани са документи и снимки на български и чуждестранни лекари – д-р Христо Стамболски, д-р Стоян Чомаков, д-р Иван Селимински, д-р Константин Робев и други възпитаници на османски или европейски медицински училища. Отделено е място и за видни аптекари като Васил Соколски и Спас Иванов, развиващи своята дейност преди Освобождението. 

Освен посветени на фармацията хора, това са и личности, които са активно въвлечени в  революционните борби на българите. Специално внимание е отделено на дейността по българските земи на значителен брой лекари, както и на пандемиите. Представени са и някои инициативи за ваксиниране на отделни лица или цели групи от населението. Изложбата "Медицината в Османската империя“ гостува в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" през следващите 45 дни.