В Оряхово организират за първи път народния празник "Сурва“. В уникалния спектакъл "Огън и лед“, който ще се проведе днес от 17.30 ч. на централния площад в града, ще участват над 30 кукери от местни и гостуващи групи. Това каза за Агенция "Фокус“ секретарят на община Оряхово Христина Цонева, която е и основният инициатор за организирането и провеждането на нетипичния за Северозапада зимен празник.

"Много отдавна искам да случим този празник в Оряхово, защото го няма като традиция в нашия край, а и днес, повече от всякога имаме нужда да съхраним духовността у тукашния човек. Да прогоним онези нотки на гняв, на напрежение, на разделение у хората и да се пречистим, да си простим, да прогоним лошото“, обясни Христина Цонева, която е твърдо решена "Сурва“ да се превърне в традиция в крайдунавския град.

По думите й подготовката за зимния празник започва още през миналата година, когато се сформират две кукерски групи в града. В празника, който ще започне с дефилир от началото на ул. "Васил Левски“ до централния площад "Дико Илиев“ , участие ще вземат танцови, певчески и музикални състави от общината и региона. Всички жители и гости на Оряхово са поканени да се включат в спектакъла, но едно от условията за участие е да бъдат облечени в народни носии.

Росица ВАЛЕНТИНОВА