В Община град Добрич не е постъпвало уведомление за протест, каквото се изисква, от шофьорите на украински ТИР-ове, които от седмици изчакват в Индустриалната зона на града да бъдат разтоварени. Това отговориха на запитване от "Фокус" от общината. Около стотина са тежкотоварните камиони, натоварени с украинско зърно. Те изчакват от седмици и са в неведение какво предстои, което пробуди в предходните дни недоволство, дори бяха заявени намерения за протест.

Според Областна администрация - Добрич фирмата, за която е предназначено украинското зърно, има ангажимент да осигури химически тоалетни и контейнери за смет в района, защото шофьорите са там от много дни. От Община Добрич информираха, че са предоставили на "Олива“ контакт с фирма за химически тоалетни, които те да наемат за своя сметка.

На въпрос "Имат ли право да стоят със седмици, блокирайки едно от пътните платна на булеварда, след като от Областна администрация са предложили на фирмата, която купува зърното, буферни паркинги или терен?", от местната администрация отговориха: "Според Закона за движение по пътищата, така паркирали, не могат да бъдат санкционирани от  МВР".

От БЧК-Добрич във вчерашния ден са доставени на украинските водачи 200 бутилки вода - по 5 литра,  като се раздават по две на човек. За хуманитарната криза, в която са изпаднали шофьорите, са уведомени НС на БЧК и правителството.

Жулиета НИКОЛОВА