По традиция, неизменна част от богатата програма в гр. Нова Загора по повод 1 юни – Международния ден за закрила на детето, е откриването на Международната младежка художествена изложба в ХГ "Руси Карабиберов“, която е дългогодишен организатор на международния форум.

В 18 часа на 1 юни 2024 г. Галерията беше озвучена от гласа на талантливата Йоана Колева, възпитаничка на ОШИ "Илия Аврамов" към НЧ "Д. П. Сивков – 1870", клас "народно пеене" с ръководител Велина Стайкова.

"Днес имаме приятен повод, един истински празник за очите и сърцата - XXVI-тата Международна младежка изложба, която дава една голяма представа за това, което се развива в детското изобразително творчество в целия свят. Щастлив съм, че Нова Загора е в картата между тези малко на брой градове, които са центрове на детското изобразително творчество и искам да ви пожелая една приятна среща с тази магия на децата от цял свят!", каза пред събралите се любители на изкуството в Галерията новозагорският художник и уредник Иван Стоянов. Той приветства гостите и предостави думата на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева.

"Това, което виждаме тази вечер, показва, че децата по целия свят са едни и същи. Обичат да творят, независимо къде се намират, независимо каква е средата покрай тях, те правят чудеса, когато хванат молива и четката, с листа в ръка.", каза кметът и сподели силното си впечатление от броя на участниците и от държавите, които са се включили.

Многобройните творби са оценявани от специализирано жури в състав: председател - проф. д-р. Марин Добрев, изкуствовед и членове - д-р Сузана Каранфилова, изкуствовед и Мария Петкова, представител на Сдружение Нова Загора. От изпратените 3 066 художествени творби, до участие са допуснати 455., чиито автори получават Почетния диплом на изложбата.

След дълга и внимателна преценка, журито е удостоило 11 училища и формации по изобразително изкуство с Почетен диплом за колекция и 22 преподаватели с Почетен диплом за преподавателска работа.

Диплом "Слънцето на Нова Загора“ получават:

за художествена творба - PUNCHINDA SKULPTCHETRAT на 7 години от KASET ART STUDIO, град Suratthani, Тайланд.

за художествена колекция получава DEBRECENI KAZINCZY FERNC ALTALANOS ISKOLA ES AMI, град Debrecent, Унгария.

за художествен преподавател получават BESSENYEI VALERIA и SZEKELYHIDI ZSOLT от DEBRECENI KAZINCZY FERNC ALTALANOS ISKOLA ES AMI, град Debrecent, Унгария.

Диплом за художествена творба на името на СТОЯН СТОЯНОВ получава ANNA SUSZKIEWICZ на 13 години от MLODZIEZOWY DOM KULTURY PRACOWNIA PLASTYCZNA GIR A, град Rybnik, Полша.

Диплом за художествена творба на името на ТОДОР ТОДОРОВ получава PEDRO ALMEIDA на 16 години от ATELIER DE SAO BENTO E ALMADA, град Lisboa, Португалия.

Почетен знак "Слънцето на Нова Загора“ за значителен принос в развитието на младежкото изобразително творчество получават TEODOLINDA PASCOAL от град Evora, Португалия и RICARDO LAPA от град Funchal, Португалия.

Сред гостите бяха и участници от гр. Раднево – Иванка Иванова и Рая Георгиева, заедно със своите учителки по рисуване. Кметът г-жа Галя Захариева имаше честта да връчи Почетните дипломи на тях и на наградените новозагорски деца - Саманта Вълева, Цветелина Кръстева, Крисия Георгиева, Мария Славова, Александра Стоилова, Дея Петрова, Изабела Георгиева и Самуил Златев.

Пъстрите светове на детското въображение, запечатани в красивите детски рисунки, могат да бъдат разгледани в Художествената галерия, където ще останат изложени за посетитетли до 12 юли 2024 г.