Трудно Музеят на социалистическото изкуство ще намери място за съхранение на Паметника на Съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това съобщи Николай Ущавалийски, директор на Музея на социалистическото изкуство, в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София – г-жа Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза още Ущавалийски.

"Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация. Нямам информация какво ще има на мястото на паметника", каза още директорът на музея.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, категоричен е Ущавалийски. "Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата– оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", каза Ущавалийски.

"Не знам какво има под брозна и гранита на паметника, който е изключително масивен. Това предполага изготвянето на геодезистко проучване – там може да има комуникации, ВиК и прочие. Депа за подобен тип скулптури изобщо не могат да бъдат мислени като вариант", категоричен е Ущавалийски.

"Нямаме информация какво е актуалното състояние на паметника. Това трябва да се проучи, да се каже от реставратори какво е становището им. Ателието по консервация и реставрация към Националната галерия се занимава с графика, приложно-декоративни изкуства и т.н., но не с паметник от такива мащаби. За съжаление нищо не е ясно", заключи Николай Ущавалийски.