В Момчиловци ще се проведе захарната изложба "Моята България“. Това каза за "Фокус" кметът на селото Сийка Суркова. "От няколко месеца се готвим да обявим събитието, които предстои на 3 юни т. г. За първи път в Момчиловци и в Родопите ще се проведе седмото издание на тази захарна изложба, организирана от "Моята България“, поясни тя.

По думите й, топлата връзка между Момчиловци и "Моята България“ е Иглика Янкулова, която има къща в селото и често идва със семейството й красивото кътче на България. "С нея говорихме за изяществото, красотата и всичко, което се случва в рамките на тази изложба. Дойдоха на място представители на организаторите и разгледаха Момчиловци. Представиха го на другите участници в изложбата и вече всички те майсторят част от забележителностите на Момчиловци, други елементи свързани с бита на родопчанина, с красотата на нашата природа, с изкуството, което се случва тук. След захарните забележителности ще може да се видят камбанарията на църквата "Св. Св. Константин и Елена“ в селото, която е част от 100-те национални туристически обекта, Орфей, като митичния герой на Родопите, параклиси и други интересни места, които ще намерят място в сладката изложба“, допълни Суркова.

Над 20 засега са записалите се майстори на сладките изкушения, които вече усилено работят за да покажат забележителностите на Родопите. Изложбата ще бъде подредена в Норвежката къща и всеки, желаещ може да дойде и да я разгледа от 3 юни. Изящество и изключително фин майсторлък се иска, за да се случи всичко това, категорична е Суркова.

Тя уточни, че това не е специфично събитие за Родопите, но така или иначе в Момчиловци освен традициите и народните обичаи, които се пазят ревностно, се случват и други интересни неща като националния велотур, който т. г ще бъде на 9 юли. "В годините назад тук са организирани уоркшоп по музика, опера и джаз. В Момчиловци се учи и китайски език. Момчиловци се развива широкоспектърно и всеки може да намери своето място тук със своите интереси“, каза още кметът на родопското село.

Нели ГЕРГЬОВСКА