Тази година за пореден път в родопското село Момчиловци ще празнуваме златните и диамантените сватби, както и новородените през годината бебенца. Това каза за "Фокус“ кметът на селото, Сийка Суркова. "По традиция това ще се случи днес, в Деня на християнското семейство – 21 ноември. Тържеството ще се проведе в ритуалната зала на селото от 17:30 часа. Тази година има една диамантена сватба – 60 години успешен брак и 6 златни сватби – 50 години брак.“, поясни Суркова.

Тя отбеляза, че за юбилярите са подготвили халки, които ще бъдат подменени, както традицията повелява на златна и диамантена сватба. По думите й, халките на двойките са позагубили своя блясък за толкова години брачен живот. На празника ще има ритуал, в който съпругите трябва да потвърдят, че достойно са носили имената на своите съпрузи през всичките тези години. А съпрузите трябва да покажат, че са били грижовни и са се отнасяли достойно към своите съпруги. На тържеството ще присъстват близките на двойките. "Всички институции в Момчиловци се обединяват, за да поздравят юбилейните двойки, за да им покажат, че те са нашата гордост и пример и ще потърсим съветите им за един успешен и дългогодишен брак“, посочи кметът на селото.

Трите бебенца, родени през 2022 г. ще получат подарък от кметството, който по традиция е библия или православна детска литература, с пожелание Бог да ги напътства, да го води по правилния път и да носят Момчиловци в сърцето си. Читалището, детската градина, училището в селото също ще поднесат своите поздравления и подаръци към най-малките жители на Момчиловци, каза още Сийка Суркова.

Нели ГЕРГЬОВСКА