В Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич започва символична стачка с искане за ново преизчисление на заплатите на медиците. Това е заявено писмено чрез профила на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) във Фейсбук, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

В изявлението е посочено: "Във връзка с преговорите по КТД в "МБАЛ Добрич"АД, които започнаха преди няколко месеца между СБМС, още две синдикални организации и работодателя, заявяваме:

Въпреки увеличението от 25% в болницата, което се тиражираше като " успех" в медиите, достигнатите нива на основните заплати за медицинските специалисти са далеч от договорените в отрасъла ( две минимални работни заплати, за които се борим от няколко години) или: за медицинските специалисти от 820 лв. след увеличението стават 1020 лв., с което СБМС не е съгласен.

Първо, защото има достатъчно средства за достигане на минималните договорени нива в ОКТД, но работодателят предпочита да ги изплаща, като допълнителни надбавки, с което от СБМС отново не се съгласяваме. Причината за това е, че допълнителните надбавки са с непостоянен характер и винаги могат да бъдат отнети. Например, ако зимата се окаже, че търговското дружество (болницата) няма средства, с които да си плати ел. енергията заради инфлацията, водата и пр. консумативи, то тези средства могат да бъдат пренасочени за покриването на тези разходи. Друг е въпросът, дали и това е законно? Тъй като НЗОК плаща за извършена медицинска дейност, а не за покриване разходите на търговските дружества (болниците).

Второ, защото основната заплата е гарантирана и когато тя е по-висока, се увеличават клас прослужено време, извънреден труд, интензивен труд, работа на официални празници, тъй като те са % от основната заплата. ( Заради тази причина сме убедени, че умишлено сме държани на ниски основни заплати, защото няма кадри в системата и се изработват стотици часове извънреден труд).

Трето, всички видяхме обявения годишен доход на изпълнителния директор д-р Желязков от 130 000 лв., което категорично говори за голяма "ножица" в заплащането в "МБАЛ Добрич" АД. Затова поради възникналия трудов спор по отношение на нивата на основните заплати на работещите в лечебното заведение между СБМС и работодателя д-р Желязков, Синдикатът прекрати преговорите и обяви готовност за ефективни стачни действия. За възникналата ситуация е уведомен официално и д-р Меджидиев, служебен министър на здравеопазването, който се явява принципал на лечебното заведение.

От страна на СБМС е проведено предварително допитване до работещите и над 50% от тях са заявили съгласие с подписа си, че ще се включат в стачката.

От днес в "МБАЛ Добрич" АД започват символична стачка, без прекъсване на работния процес. След договаряне на условията за стачката по законовата уредба с работодателя и съответните срокове, ще преминем към ефективни стачни действия, за което ще уведомим всички институции в законовия срок", се казва в изявлението.

Жулиета НИКОЛОВА