С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на воеводата Тодор Кирков в Ловеч почетоха националния празник Трети март. Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова произнесе вълнуващо слово, в което посочи:

"Наш морален дълг е да бъдем верни на историческата истина, наш дълг е и да пазим паметта за героите. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският договор. Днес каквито и критики да имаме към клаузите му, датата на неговото подписване остава непреходен символ на Свободата.“

Ловчанският митрополит Гавриил припомни важната роля на духовенството за нашата свобода. "Близо 500 години нашият народ оцелява и се съхранява благодарение на живителната сила на християнската вяра“, каза той.

Сред официалните лица бяха още областният управител инж. Светослав Славчев, председателят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, д-р Иваничка Буровска - началник на РУО, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР и др.

Празникът започна със стихотворение за Трети март, изпълнено от Катерина Петрова от ОУ "Христо Никифоров“.

Във военния ритуал участваха бойци от военно формирование 24480 и за първи път от новото военно формирование 57260 – и двете в Ловеч, м. Гуровото. Военните ритуали бяха толкова внушителни, че впечатлиха публиката, а малчуганите маршируваха на място.

Площадът беше пълен с представители на културата, на духовенството, на институции, общински съветници, граждани и много ученици.

По-рано цветя и венци бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на храм "Св. Троица", на "Кървавия камък" в кв. "Дръстене", на Белия и Черния паметник, на Алеята на българо-руската дружба, на Паметника на Гложенеца, всичките в парк "Стратеш", на паметната плоча на смелия ни съгражданин Цачо Шишков, както и пред паметника на поборника Тодор Кирков.

Сутринта в храм "Св. Троица" митрополит Гавриил в съслужение със свещеници отслужи благодарствен молебен и панихида за загиналите за свободата.

Тази година се навършват 145 години от Освобождението на България от османско иго. На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският предварителен мирен договор между Руската и Османската империи, който слага край на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.