В Ловеч отбелязаха Деня на народните будители с музика и поднасяне на цветя пред паметници на известни духовни водачи, съобщиха от пресцентъра на община Ловеч. Празникът на 1 ноември започна с изпълнение на "Върви, народе възродени“ на Общинския духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки в двора на СУ "Св. Климент Охридски“. Щестокласници раздаваха на минувачите картончета с мисли на известни наши будители. После се състоя ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на св. Климент Охридски в двора на гимназията. Присъстваха учители, ученици и граждани, както и д-р Димитър Димитров, директор на дирекция "Образование, здравеопазване, култура и туризъм" към Община Ловеч.

След това Духовият оркестър дефилира по пешеходната зона на Ловеч до паметника на Екзарх Йосиф I. Пред него се събраха ученици на Профилираната езикова гимназия, чиито патрон е именно Екзархът. Цветя поднесоха заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, д-р Димитър Димитров, ученици и граждани. Общинският духов оркестър изнесе за публиката широко обхватна програма от известни произведения.

Прояви за празника се проведоха и в Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев“, където бе открита изложбата "Родена край Одрин: Снимки и макети из Историята на Българската артилерия". Обявени бяха и резултатите от онлайн конкура за изразително четене на художествен текст от съвременни български автори.

Събития, посветени на Деня на будителите, са предвидени и за утре. На 2 ноември в салона на Ловчанското читалище "Наука – 1870“ от 17:30 часа ще се състои награждаването на участниците в Общински конкурс за есе на тема: "Моите будители днес". След награждаването програмата ще продължи с образователния спектакъл "Хилядолетната България“. Гост е преподавателят от Нов български университет д-р Искрен Красимиров