Обществено обсъждане по повод предложението за именуване на площада пред Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров“ в кв. "Вароша“ с името на свещеноиконом Кръстю Никифоров се проведе на 7 юли 2022 г. в заседателната зала на Община Ловеч. В Общинския съвет за пореден път бе внесено предложение от Фондация "Граждани срещу насилието“ с председател Васил Колев за именуване на площада.

Обсъждането се водеше от Петър Цолов, председател на Общински съвет-Ловеч, присъства и заместник-кметът Венцислав Христов. В началото Васил Колев прочете своето предложение, като уточни, че то е пето поред за последните 18 години. Пенка Чернева запозна присъстващите с подкрепящо идеята писмо от наследниците на арх. Петко Еврев. Отец Любомир Казашки, секретар на Ловчанската митрополия, каза, че истината винаги е една, докато лъжата е многолика и отдавна е ясно, че поп Кръстю не е предател.

Няма друг народ, който да търпи толкова дълго време такава несправедливост, че поп Кръстю е предател, изтъкна поетът Марин Колев. Светлана Петрова от отдел "Краезнание“ в библиотеката подчерта, че основната трудност е как да се пребори един литературен мит, създаден от автори като Иван Вазов и Захари Стоянов. Отец Кънчо Кабадийски каза, че ако четеш творчеството на поп Кръстю, че откриеш един остър ум, който разобличава лицемерите и затова не бил любимец на властта.

В края на разговора водещият Петър Цолов съобщи, че същевременно е постъпило алтернативно предложение от ловешки общественици за същото място, като се именува "Привременно правителство на България, Първи отдел от Б.Р.Ц.К.“ Общественото обсъждане на второто предложение ще бъде на 19 юли 2022 г. от 17 часа в същата зала.

Припомняме, че в началото на 2022 г. състав на Административния съд в Ловеч отмени като незаконосъобразно Решение № 480/30.09.2021 г. на Общинския съвет в Ловеч, с което се именуваше площада. В мотивите на решението се сочи, че не са изпълнени формалните изисквания за публично оповестяване на предложението чрез средствата за масово осведомяване и друго оповестяване. Неизпълнението на процесуалните правила за издаване на общи административни актове по чл. 66, ал. 1 и 2 и чл. 69, ал. 1 и ал. 2 от АПК било съществено процесуално нарушение, тъй като нарушава правото на участие в процеса на лицата, чиито права и законни интереси се засягат от административния акт. Налице е незаконосъобразност на оспорения акт по чл. 146, т. 3 от АПК. Затова Общинският съвет отмени своето решение. Административното дело бе образувано по жалба, подадена от кмета на Община Ловеч.