На 10 април 2023 г. в залата на Общински съвет – Ловеч, се проведе обществено обсъждане на Анализ за потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво и Предложение за планиране на социалните услуги. Изготвянето и представянето на Анализа на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет, и Предложението за планиране на социалните услуги са част от процеса на стратегическо планиране на социалните услуги, свързан с изготвянето и приемането от Министерски съвет на Националната карта на социалните услуги. Анализът е разработен в съответствие с изискванията на Закона за социалните услуги и Наредбата за планиране на социалните услуги.

При представянето на анализа Валерия Баръмова – началник отдел "Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“ в Община Ловеч, определи целите, които той си поставя. А те са осигуряване на равен достъп до социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности на лицата на територията на общината, които изцяло съответстват на приоритетите на държавната политика. С представянето на Анализа Валерия Баръмова очерта и параметрите на Предложението за планираните социални услуги общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет за Общината.

При изготвяне на анализа е отчетено, че наличните социални услуги се ползват и от потребители от други общини, в които няма изградени такива или са недостатъчни. На база на изведените потребности е отчетена необходимост от допълнителни услуги, които да предоставят дейности за резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства, с деменция, с интелектуални затруднения, за възрастни в надтрудоспособна възраст без увреждания, вкл. и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от постоянни медицински грижи. Документите са обсъдени и в рамките на Съвета по въпросите на социалните услуги. Предстои Анализът, предложението и обобщената информация за резултатите от проведените обсъждания и дискусии да бъдат внесени за одобрение от Общински съвет – Ловеч.