В Ловеч гостува групова изложба на 15 съвременни македонски и български художници, откриването стана на 30 юни вечерта в Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров“. Изложбата се нарича "Свобода?!“ и е по проект "Свързване“, съобщиха от общината. Събитието бе открито от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов, който каза, че е радостен за пореден път да посрещне в Ловеч македонски творци. След като сме имали срещи с писатели, после с актьори и сега с художници, крайно време е да ни гостуват и музиканти, каза Венцислав Христов.

Директорът на Културно-информационния център на Северна Македония в България Сашко Насев поздрави присъстващите и благодари на директора на галерия Валентин Узунов за съдействието. Той припомни, че Драматичен театър Ловеч в началото на октомври ще гостува в град Куманово.

Изложбата бе представена от д-р Иво Пецов, куратор, който съобщи, че от общо 40 произведения три са фотографии от концептуални творби на македонския автор Йован Шумковски, които сами по себе си представляват отделна художествена единица. Десет от творбите могат да се видят на компютър. Авторските заглавия на творбите са като "Птици“, "Право или справедливост“, "Реквием“, "Освобождаващо средство“, "Изохипси от Африка“, "Смел нов свят“, "1984“, "Приказката на слугинята“, "Цикада“, "Реминисценции“ и др.

Културно информационен център (КИЦ) на Република Северна Македония в София продължава осъществяването на целта на проекта, подкрепен от Министерството на културата на РСМ. Идеята е чрез новосъздадени художествени произведения на съвременните художници да се свържат художествените сцени на двете страни.

В състава на изложбата са включени произведения на шест художници от неформалната група "Конекция“, които са от Северна Македония, но живеят и работят в София: Перица Георгиев – Пепси (Скопие), Марияна Иванова (Виница), Зоран Мише (Охрид), Иво Пецов (Виница), Павел Целкоски (Охрид) и Мариян Дзингаров (Струмица). От Северна Македония са Беди Ибрахим (Скопие, ФЛУ), Йован Шумковски (Скопие, ФЛУ), Катерина Деспот (Щип, УГД) и Сърджан Мичич (Скопие, IBU). Българските художници са Георги Янков, Нина Русева, Свилен Стефанов и Васил Колев. Участва и художничката Мария Алексиева от Бургас. Изложбата представя живописни произведения, графика и плакати. Може да се види до 24 юли 2022 г.