Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“, по отношение на 40- годишен албански гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест от Италия, за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода“ за срок от 4 г. и 2 м. и парична санкция в размер на 19 400 евро, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Кюстендил.

Лицето е задържано на ГКПП – "Гюешево“, при проверка на влизане в страната, като водач на лек автомобил, след като за него е наличен сигнал за ЕЗА в Шенгенската информационна система.

Буши, с прякор Е. С. е обявен за издирване с Европейска заповед за арест, издадена от съд в гр. Варезе, Италия, с цел изтърпяване на наказание на влязла в сила присъда за трафик на наркотици и психотропни вещества, се посочва в искането на Окръжна прокуратура – Кюстендил за вземане на най- тежката мярка за неотклонение. Деянието съставлява тежко престъпление и по българското законодателство.

B настоящото производство съдът е ограничен в преценката си налице ли е обосновано предположение, че исканото лице е извършило престъплението, за което е образувано наказателно преследване против него, доколкото и представената ЕЗА представлява основание за наличието на обосновано предположение по смисъла на чл. 63 от НК. Заповедта касае осем престъпления.

Посочено е, че за част от описаните престъпления е постановена присъда "Лишаване от свобода“ за срок от 4 г. и 2 мес., която не е изтърпяна. Едновременно с това е налице и реална опасност от укриване, кумулативно изискуема по визирания текст. Обстоятелството на установяване на исканото с ЕЗА лице извън територията на Република Италия, тежестта на извършеното/те деяния описани в нея, съдът преценява като основание, за да приеме, че съществува подобна реална опасност, с оглед на избягване на евентуалното му предаване на съответните органи на Република Италия. Доводите на защитата, че с мярка "Домашен арест“, която да се търпи в хотел на територията на Република България, ще се изпълни целта по чл. 57 от НК, не се споделят, пише в мотивите на съдия Елисавета Деянчева.

Определението, с което спрямо албанския гражданин е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.