В Кюстендил връчват Националната награда за музика "Марин Големинов“. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Церемонията ще започне от 17.30 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

Наградата се присъжда и връчва за значими постижения в областта на музикалното изкуство в България и по света, както и за популяризирането на творби на родения в Кюстендил композитор – Марин Големинов.

Националната награда е учредена с решение на Общинския съвет в Кюстендил през 2016 година. Тя е ежегодна и се връчва в навечерието на 1 октомври – Международен ден на музиката – на рождената дата на Марин Големинов – 28 септември.

Програмата тази вечер предвижда и концерт на Веско Стамболов. Той завършва СМУ "Добри Христов“ в родния си град Варна и НМА "Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Концертирал е в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас. Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър.

Венцеслав ИЛЧЕВ