Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси утвърди Стратегията на област Кюстендил за равенство, приобщаване и участие на ромите 2022-2030 година, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Решението бе взето на заседание, проведено в сградата на Областна администрация-Кюстендил. Стратегията е изготвена в резултат на сътрудничество между областната и общинските администрации, неправителствени организации и компетентни институции с цел прилагане на териториален и целенасочен интегриран подход и отчитайки реалното състояние, основните приоритети, цели, принципи, визия и мониторинг. Тя отразява комплексните потребности на уязвимата общност, икономическата целесъобразност и механизмите за изпълнение на заложените мерки.  Областната стратегия е изготвена на база данни, подадени от общините в Кюстендилска област, за актуалното състояние на ромската общност по няколко приоритета. Сред приоритети са образование и обучение, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и медии, върховенство на закона и  антидискриминация.

Стана ясно, че общините в областта изпълняват местни политики за равноправен достъп на ромските ученици до образование. Негативните тенденции, свързани със здравословното състояние на лицата от ромски произход, са висока заболеваемост, висока смъртност, ниска продължителност на живот, здравна неосигуреност, липса на здравна култура и незадоволителни нагласи сред ромската общност за интегриране към общо профилактичните дейности за по-добро здраве. На територията на област Кюстендил регистрираните безработни лица към края на месец юни са 3 102 души, като от тях 764 са се самоопределили като роми. Нерешен остава проблемът с незаконно строителство, несъобразено със строителните правила, високата гъстота на населението и пренаселеността в жилищата.

Основната цел на Стратегията е създаване на условия за равнопоставеност, приобщаване и участие на ромите, чрез осигуряване на достъп до права, стоки и услуги, участие във всички сфери на обществения живот при спазване принципите на върховенство на закона и недискриминация.

Венцеслав ИЛЧЕВ