В Кюстендил укрепват общинския капацитет за системата на социалните услуги. Това съобщи за "Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил.  Зам.-кметът посочи, че Община Кюстендил е конкретен бенефициент и разработва проектно предложение по открита за кандидатстване процедура по програма "Развитие на човешките ресурси".

Целта  на процедурата е да подкрепи реформирането на системата на социалните услуги и улесняването на преходите към новите механизми на местно ниво, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет.

"Предоставянето  на интегрирана подкрепа на общината в изпълнението на правомощията им по Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за лична помощ ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните  услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението ни“, каза Радмила Рангелова.

Проектът включва различни дейности, сред които подготовка за обезпечаване правомощията на общината по съответните закони и създаване на работни места, наемане, обучение и супервизия на персонала, необходим за изпълнение на задълженията и  отговорностите на общината,

Изпълнението на операцията ще подкрепи реформата в сферата на социалните услуги на местно ниво, като същевременно ще развие и утвърди и сътрудничеството на общинско и междуобщинско ниво по планирането и предоставянето им.

Венцеслав ИЛЧЕВ