В Кюстендил създават комплекс от услуги за образование и грижи в ранна детска възраст. Това съобщи на пресконференция Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Дейностите ще се реализират по проект по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Продължителност на проекта е 25 месеца, а общата стойност е  977 178 лева. Целта му е да предостави подкрепа на деца от уязвими групи, включително от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията.

Предвижда се създаване на комплекс от услуги - хъб, предоставящи функционално свързани услуги за образование и грижи в ранна възраст за децата от целевите групи и техните родители. Община Кюстендил предвижда да разшири консултативните услуги за деца и техните семейства на Дневен център за деца с увреждания, където ще бъде създаден Хъб 1 за предоставяне на индивидуални и групови консултации на потребителите в оборудвани и обзаведени кабинети и зали. Два мобилни екипа Хъб 2 и Хъб 3 ще обхванат деца от 0 – 6 г. и техните родители.

"Разширяването на дейността на Центъра ще осигури комплекс от функционални услуги, допринасящи за повишаване на качеството на живота, социалното включване и ранното детско развитие на деца от уязвими групи, включително от ромски общности, което да осигури равнопоставеното им включване във формалната образователна система. Комплексът от услуги ще се прилага гъвкаво, чрез един стационарен и два мобилни екипа", каза Радмила Рангелова.

По проекта са назначени По проекта ще бъдат назначени експерти за индивидуални и групови занимания в центъра – ръководител, психолог, социални работници, педагози, логопед, медицински специалист,  социални медиатори и ромски образователни медиатори , както и хигиенист.

Венцеслав ИЛЧЕВ