Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България, подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество, предаде репортер на "Фокус“. Целта е  въвеждане на модел на интегрирана подкрепа за деца жертви и свидетели на насилие и техните родители - "Зона закрила" – детски център за застъпничество и подкрепа.

Страните ще си сътрудничат с цел развитие и утвърждаване на модела за интегрирана подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие и техните родители, предоставящ кризисна интервенция, съдействие за медицинска помощ и съдебномедицинска експертиза, психо-социална подкрепа, правна помощ и щадящо изслушване на деца в специално помещение - " Синя стая“, с адаптирани към детето процедури и среда.

Ще бъдат предприети действия по оценка и анализ на обучителните нужди на специалистите; планиране и провеждане на въвеждащи и специализирани обучения за повишаване на тяхната компетентност и ефективното прилагане на модела; укрепване капацитета на професионалистите от системата за закрила на детето, органите на полицията, прокуратурата и съда за гарантиране на най-ефективната защита на интересите на децата жертви и свидетели на насилие и престъпления и т.н.

Община Кюстендил, УНИЦЕФ и Фондация "Анимус“ ще предприемат всички възможни мерки от своята компетентност за гарантиране на устойчивост на Модела и интегрираното предоставяне на подкрепа на деца, които са в риск и/или жертви на насилие и техните родители.

Венцеслав ИЛЧЕВ