В Кюстендил стартира тридневният Празник на черешата. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Празникът започва с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители.

От 18.00 ч до 21.00 часа ще се проведат занимателни работилници и художествени ателиета. В същото време ще се състои презентативно рисуване на млади художници. От 18.30 ч до 21.30 часа се организира безплатно фотоогледало, а от 21.00 часа на сцената на площад "Велбъжд“ ще започне концерт на DJ Dian Solo и Deep Zone Project.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала. Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ