В Кюстендил стартира конкурсът за детска рисунка "Пролет върху листа“, съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Националният конкурс дава възможност за среща и изява на много талантливи деца и техните слънчеви творби.

В конкурса могат да участват деца и ученици от цялата страна от IV до XII клас, независимо дали са в общообразователни, профилирани училища, школи по изкуствата или само искат да открият своя талант. Има три възрастови групи. В конкурса има група без възрастови ограничения, за деца и юноши със специални образователни потребности.

Създадена е група с международно участие, за ученици от български общности в чужбина или за чуждестранни ученици, както и група –компютърна графика - без възрастови ограничения, за деца и юноши.

Всички участници в конкурса могат да участват с едно свое произведение в предпочитан от тях вид, техника и жанр с всички видове живописни, графични и приложни техники, компютърна графика, като произведението трябва да е на картон с размер 35/50 см.

Творбите се приемат до 21 март. Жури ще определи победителите. На тържествена церемония на 22 април във фоайето на Общинския театър ще бъдат обявени резултатите от конкурса и ще бъде открита представителна изложба на класираните творби. Резултатите ще бъдат обявени на страницата на отдел "Култура и духовно развитие“.

Темата "Пролет върху листа" е свободна и креативна. Децата имат възможност да изявят своето творчество, да импровизират с различни изобразителни материали и да създадат пролетни пейзажи и натюрморти, цветя, фигурални композиции или свободни изображения в пролетна хармония.