В Кюстендил ще почетат паметта на двама наши алпинисти, предаде репортер на "Фокус“. Кюстендилци ще си спомнят за Людмил Янков и за Стоян Наков от 11.00 часа пред паметника им в града.

Това е традиционно отдаване на почит към паметта на трагично загиналите на 17 април 1988 година двама кюстендилци – героят от Еверест, поетът Людмил Янков и талантливият млад алпинист Стоян Наков по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх "Камилата" в Рила.

Присъстващите ще си припомнят за героизма на Людмил Янков, който в експедицията на Еверест през 1984 година с невероятна скорост се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на "един дъх", за да окаже помощ на Христо Проданов. Не успява и губи своите пръсти.

В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм. Людмил Янков оставя трайна следа след себе си в алпинизма, покорявайки три седемхилядника в Памир. Участва в успешните експедиции на Лхотце и Еверест.

Венцеслав ИЛЧЕВ