В Кюстендил разясниха въпроса за един от неработещите училищни басейни, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Това стана по време на пресконференция, на която присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и ръководителят на инженерния екип Илиян Фусков. По време на срещата беше разяснена ситуацията около неработещия закрит плувен басейн в Основно училище "Св.св. Кирил и Методий“.

"Басейнът не функционира. Към момента нивото, което е оставено на водното огледало, е от 90 см до 1,4 м. Той е правен за деца. Ако трябва да остане същото ниво, да се уплътни басейнът, да се приведе в нормални граници на функциониране. Да се проверят и приведат инсталациите в съответствие, инвестицията е в порядъка на 75 хиляди лева“, каза Илиян Фусков. По думите му, ако водното огледало се увеличи и басейнът да може да се ползва не само от деца, а и от възрастни, защото има такава възможност – басейнът е с дълбочина от 1,6 м. до 2,15 м, инвестицията била над 100 000 лева. Експертът обясни, че има възможност обектът да се захранва с минерална вода, но това би довело до увеличаване на дебита, захранващ горната зона на Кюстендил, а това пък са допълнителни инвестиции.

Стойността на инвестициите, с които да се увеличи капацитетът на водопроводите за минерална вода – горна зона, са в порядъка от около 400 – 450 000 лева. Това означава, че ще трябва да се изпълни нов водопровод, който да дублира стария и да увеличи капацитета с цел да се захранват всички обекти към момента.

"За да стартира евентуално басейнът първо трябва да кажат експертите от кого ще се стопанисва, какво да бъде нивото на водата. Съпътстващата инвестиция ще е между  470 000 и 550 000 лева“, обобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ