В Кюстендил представиха новата програма за енергийна ефективност, предаде репортер на "Фокус“. В залата на възрожденското училище присъстваха много представители на сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради. Тук беше кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Присъства и екипът от експерти, ангажиран с програмата на общинско ниво. В екипа е зам.-кметът по инвестиционна политика Росица Плачкова и главният архитект Стояна Чавдарова.

"Тази програма се явява като изключителен шанс за всички ни, но към момента се очертава и като една безкрайна енигма, защото има условия които непрекъснато се променят. На състезателен принцип ще бъде, но в крайна сметка състезанието ще се извършва по правила – неизвестни какви. Тези които се справят в началото имат по-големи шансове“, коментира Петър Паунов.

Кметът призова за бърза организация. Той допълни, че общината е една пощенска кутия, която ще помага проектите да бъдат добре оформени и да се изпратят до Министерство на регионалното развитие, но там не е ясно какво ще се случи. Бюджетът е крайно недостатъчен за всички сгради, които се нуждаят от внедряване на енергийна ефективност.

От своя страна зам.-кметът Росица Плачкова посочи, че всички проектни предложения ще бъдат оценявани от комисия, назначена от ресорното министерство, а оценките ще бъдат по ясни критерии.

"Допустимите сгради са всички сгради в режим на етажна собственост по Закона за етажната собственост, които са построени преди 26 април 1999 година. В момента на това кандидатстване, което ще бъде до месец май 2023 година, ще бъдат финансирани 100 % всички видове допустими по програмата мерки“, каза Росица Плачкова.

Зам.-кметът разясни, че за община Кюстендил е определена общата сума от 30 млн. лева. "Допустимите дейности са силно ограничени и се ограничават само и единствено до въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Подмяна на дограма, прозорци, дограми. Топлоизолация по външните ограждащи елементи, по системите за поддържане на микроклимат. Инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението“, допълни Плачкова.

На срещата беше посочено, че програмата позволява инсталиране на системи за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници. Тези системи трябва да задоволяват само нуждите на сградата. Съпътстващите строително-монтажни работи са свързани само, ако с въвеждането на мерките, е имало нарушаване или разрушаване. Ремонтът на покрив е допустим, ако е предписан в обследването на енергийна ефективност, както и ако ремонтът е свързан с въвеждането на съответните мерки за енергийна ефективност. Програмата ще финансира и изграждането на мълниезащита на сградата, ако тя е разрушена при ремонт на покрива.

Повече информация гледайте във видеото.

Венцеслав ИЛЧЕВ