В Кюстендил правят Културен съвет към Общината, съобщиха от Община Кюстендил за "Фокус“.  Съветът се учредява в изпълнение на  проект "Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми“ и ще представлява устойчив механизъм за развитие на местните културни екосистеми.

Предвижда се съветът да се състои от нечетен брой участници с максимален брой 7. Основните му цели са: Подпомагане на частни лица и организации, заети в сферата на изкуството и културата в Община Кюстендил чрез обмен на опит и добри практики с културните съвети в Община Троян и Община Шумен, както и с партньорските организации на сдружение "АСОРИ“ Музей на живото изкуство (Исландия) и Pikene pa Broen(Норвегия); Повишаване капацитета и финансовата устойчивост на културните оператори; Развиването на нови подходи и модели за създаването на артистични продукти; Създаване на партньорски мрежи.

Сред целите е и кандидатстване за общинско, национално и европейско финансиране. Процедурата ще бъде отворена до 30 декември тази година.

Венцеслав ИЛЧЕВ