В Кюстендил поставят паметна плоча на сцена "Олга Борисова“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Решението на Общинския съвет вече е в сила. Това става възможно след завършения проект за обновена и разширена сцената до входа на премахнатото читалище, художествено оформен и вписан в градската среда, известен сред населението под името "Арката“. С регулярното провеждане на културни и спортни мероприятия. Решението на местния парламент е сцената да носи името на голямата народна изпълнителка Олга Борисова, както и да се постави малка плоча с надпис "Сцена "Олга Борисова“.

Народната певица Олга Борисова е родена на 28 юни 1941 година. Тя е удостоена със званието почетен гражданин на Кюстендил през 2006 година. Удостоена е със званието "заслужил артист“. Носителка е на приз "Братислава“, "Златна лира“ на Съюза на музикалните дейци в България, лауреат е на Международния фестивал "Ой, Дунаве, плаве“. През 1991 година заедно с "Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика "Грами“. През 1994 година името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. От 1964 година е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове“. Олга Борисова беше удостоена news pic 2
© Фокус
с почетния знак на Президента на Република България - за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

Самостоятелно и с "Мистерията на българските гласове“ пее в най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Записва стотици песни от Кюстендилския край, издава три дългосвирещи плочи и компактдиск "Цветни съзвучия“. За нея пишат музика едни от най-добрите български композитори. През 1995 година участва на живо в телевизионен мост София – Токио. Една от най-авторитетните изпълнителки на българска народна музика – Олга Борисова, почина на 21 септември 2021 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ